Rode Procaster – Un nou microfon in shack

Am uitat sa va anunt ca, de cateva zile am cedat lui YO3GGR toata linia de procesare audio incepand de la microfon pana la ibox. Cum n-am putut sa raman cu conserva de MC43, atentia mi-a fost indreptata catre microfonul dinamic Rode Procaster.

Procaster detine o usoara accentuare in zona de joase, la aproximativ 130hz, un raspuns in frecventa destul de liniar pana la ~1.5 Khz  de unde se reincepe o accentuare de cativa decibeli pana undeva la 15-18 khz peste care apare o panta abrupta ce duce spre 20khz. Spectrul util folosit in comunicatiile SSB de radioamator/ham radio in HF este de la 100Hz la 3Khz, largime de banda ce o folosesc pe al meu Kenwood TS850s.

 

Diagrama cardioida a acestui microfon face din Rode Procaster un microfon superb pentru aplicatii de radiocomunicatii, atenuand destul de mult zgomotele din zonele laterale ale microfonului.

Odata conectat direct la borna de microfon a lui TS850s, setand nivelul de ALC cu o deflexie pana la jumatate si un nivel de procesare audio de maxim 10db la varfuri cu high boost apasat, Rode Procaster suna impresionant de bine. Exact cu ma asteptam efectul de prezenta tipica microfoanelor dinamice se resimte atunci cand se vorbeste in fata acestuia la 2-3 cm distanta intre gura si microfon.

Cand se creste aceasta distanta, nivelul frecventelor joase creste, efectul de prezenta scade dar modulatia isi pastreaza timbrul placut.

Se spune ca Rode Procaster face parte din categoria microfoanelor gen Heil PR40 si este direct concurent cu mult mai scumpul Electrovoice RE20. Nu pot sustine aceste vorbe dar pot spune fara ezitare ca sunt perfect multumit de Rode Procaster.

Sper sa pot face cat mai curand o inregistrare audio a emisiei mele folosind TS850s si Procaster, fara nici un fel de alta procesare externa transceiverului.


3 thoughts on “Rode Procaster – Un nou microfon in shack”

  1. Felicitari pentru mike, dar tot sunt suparat pe tine ca ai renuntat la eSSB/Hi-Fi SSB cu Behringer, …acum sunt singur… :=(

  2. Multumesc! N-am renuntat la Hi Quality SSB, doar ca nu mai folosesc procesari externe. Singur nu esti, acum printre noi e si YO3GGR, Mihai. 😀

  3. Dupa ce am vazut shack-urile voastre m-a muscat si pe mine e-ssb-ul, asa ca nimeni nu e singur aici. Din pacate n-am prea avut cu cine sa fac teste, negasind pe nici unul dintre voi pe banda. Poate pe viitor ne intalnim. Victor

Comments are closed.