HP Probook 5330m, Intel 330 SSD Upgrade

Initial doream sa achizitionez un Apple Mac Mini, dar la momentul respectiv inca nu se realizase update-ul de configuratie hardware iar specificatiile mini-ului mi s-au parut foarte slabe in comparatie cu pretul acestuia asa ca m-am decis pana la urma sa iau un nou laptop si astfel sunt fericitul posesor al unui HP 5330m.

Caracteristicile cheie ce m-au determinat sa aleg HP 5330m au fost in primul rand CPU-ul de tip Intel Core i3 Sandy Bridge 2310m a carui viteza maxima este de 2.1Ghz, dimensiunile mici  (13″) precum si greutatea de doar 1.8Kg prezentau un avantaj pentru un calculator pe care urma sa-l car dupa mine zilnic, cei 4GB RAM DDR3 cu upgrade la 8GB lucru pe care l-am si realizat, retea Wireless N dar si Ethernet gigabit, tastatura luminata, precum si multe altele. Un alt detaliu pe care l-am dorit a fost ca laptopul sa aiba software licentiat iar HP 5330m venea la pachet cu Windows 7 Pro, atat 32 cat si 64 bit.

Laptopul trebuia sa fie usor mic si puternic, numai bun pentru ceea ce in termeni americanesti se numeste un “user experience” placut si astfel sa nu-mi limiteze placerea de a configura un server de hosting sau de a optimiza un site pentru Google.

Un alt detaliu ce mi-a placut este partea estetica, partea superioara a lui HP 5330m este construita din aluminiu iar partea inferioara (de dedesubt) este din magneziu. Laptopul, pentru categoria lui este destul de subtire, led-urile indicatoare (power, incarcare si hdd) sunt de tip punctiform astfel atunci cand sunt stinse acestea nu ies in evidenta. Este evident ca multe din elementele de design sunt copiate de la fratele Apple Mac Book Pro dar din punctul de vedere al unui utilizator acest lucru nu-i chiar o problema, bataia pe patente contant doar la producatori.

Ca imbunatatiri, dupa ce i-am mai pus 4GB RAM si am facut upgrade la Windows 8, urmatorul pas logic a fost schimbarea hard disk-ului original Seagate 500GB @ 7200 rpm cu un SSD.

Luand in calcul fiabilitatea dar mai ales pretul, am ales un Solid State Drive fabricat de catre Intel din seria 330 a carui capacitatea este de 120GB, suficient pentru sistemul de operare plus cateva programe pe care le mai folosesc.
Odata montat am observat o crestere in viteza de pornire a Windows-ului de cel putin 50% iar odata aflat in mediul grafic, majoritatea aplicatiilor pe care le folosesc se deschid instantaneu, sistemul nu mai agata, intr-un cuvant as putea spune ca este SUPER!

Tehnologia SSD este inca una tanara si cu destul de multe probleme mai ales cand vine vorba de durabilitatea suportului de stocare si implicit securitatea datelor. Chiar daca exista un nou curent in lumea  furnizorilor de servicii web ce promoveaza SSD-ul la nivel server, cel putin in prezent nu recomand inca SSD-uri in configuratie server. Pentru calculatoarele de lucru (deskop/laptop) in combinatie cu o solutie de backup extern gen owncloud, riscul de a pierde date in cazul unei defectari este  minim asa ca de ce nu ne-am bucura de viteza izbitoare pe care aceasta tehnologie o ofera.

Cam atat pentru moment. Va invit in continuare, daca nu deja ati facut-o, sa rasfoiti galeria foto de mai sus unde veti vedea imagini din timpul inlocuirii HDD-ului din HP 5330m cu un SSD Intel 330 de 120GB. Mai jos, doua filmari a secventei de boot la Windows 8 folosind suport HDD si SSD.

One thought on “HP Probook 5330m, Intel 330 SSD Upgrade”

Comments are closed.