HAL 9000 si evolutia computerelor dupa un time-line A.C. Clarke

Dati-mi voie sa incep cu un fragment din cartea Odiseea Spatiala 2001 scris de Arthur C. Clarke:

Avansatul computer HAL 9000 constituia creierul si sistemul nervos al navei.

HAL (de la Heuristically programmed ALgorithmic computer, atat si nimic mai putin) reprezenta capodopera celei de a treia generatii de computere. Aceste generatii pareau sa fie despartite de intervale de circa douazeci de ani, iar gandul ca aparitia alteia era deja  iminenta ingrijora o buna parte a populatiei.

Prima se situase in anii ’40, cand de mult depasitul tub electronic facuse posibila existenta unor neghiobi stangaci si rapizi precum ENIAC si succesorii sai. Apoi, prin 1960, a aparut microelectronica. Odata cu eaa devenit limpede ca inteligente artificiale cel putin la fel de puternice ca omul nu trebuiau sa fie mai voluminoase decat o masa de birou- daca stiai cum anume sa le construiesti.

Probabil ca nimeni nu avea sa stie vreodata , dar nu conta. In anii ’80, Minsky si Good demonstreaza ca retelele neuronice se puteau genera automat, reproducandu-se potrivit oricarui program arbitrar de invatare. Creierele artificiale puteau fi crescute intr-un proces izbitor de apropiat de cel al dezvoltarii unuia uman. In orice caz, detaliile precise n-aveau cum sa fie cunoscute, si chiar daca ar fi fost, ar fi depasit de mii de ori puterea de intelegere a mintii omenesti. Indiferent de modul de functionare, rezultatul final il reprezenta o inteligenta artificiala care reproducea- unii filozofi preferau termenul de a mima – cea mai mare parte a activitatilor creierului uman, dar mult mai rapid si precis.

Mi-a atras atentia acest segment din carte deoarece fara sa vreau am incercat sa-l alatur time-line -ului real intamplat in acea perioada din instorie. Intradevar, in anul 1946 se nascuse calculatorul elecronic ENIAC al carui componenta de baza era tubul electronic. Chiar daca notiunea de tranzistor incepuse sa se formeze inca din anul 1927, primul tranzistor a fost fabricat abia in anii ’50 de catre Texas Instruments. Tot in anii 50, mai exact in 1953 a fost construit primul calculator ce folosea aceasta noua componenta electronica.

Pana aici totul ok, totusi incepand cu anii ’80, povestea lui Clarke devine cu adevarat SF.

In 1981 super masina de calcul CDC Cyber abia dezvolta 400 MFLOPS. La sfarsitul anilor ’80, mai exact in anul 1989 ETA10-G/8 dezvolta o putere de calcul de 10.3 GFLOPS. Anul trecut (2009), computerul Cray Jaguar al celor de la DoE-Oak Ridge National Laboratory, Tennessee, USA a atins 1.759 PFLOPS, iar placa video Radeon 5970 dezvolta o putere de calcul de 4.64 TeraFLOPS. 😀 De aici pana la super calculatoarele neurale din care scriitorul spune ca face parte si HAL 9000, inca este un mare drum dar asa cum stim cu totii, notiunea exista deci, poate intr-un anume viitor vor exista si asemenea calculatoare.

PS: Cu scuzele de rigoare, doresc sa mentionez ca fragmentul publicat in acest post a fost extras din cartea Odiseea Spatiala 2001 publicata de editura Nemira.