Excursie la Valenii de Munte/ Judetul Prahova

Saptamana trecuta povesteam prietenei mele despre o parte din copilaria ce am petrecut-o la bunici in Valenii de Munte, despre dealurile superbe ce inconjoara oraselul. Odata cu depanarea de amintiri ne-am hotarat sa punem la cale o excusie la Valenii de Munte. Sambata dimineata ne-am urcat in autocar si am pornit la drum.

Odata ajunsi, prima impresie a fost ce a unui oras in continua schimbare. Sa incepem cu gara din Valenii de Munte care odata cu disparitia Sticlovalului precum si dezvoltarea transportului cu microbuze-autobuze, aceasta s-a transformat intr-un fel de cladire bantuita. Pe terasamentul liniilor ferate au crescut balariile iar sinele de otel au prins rugina.

Intrand in oras,  am recunoscut blocurile vechi, casele, stradutele, casa unde a locuit Nicolae Iorga dar nu am putut sa nu observ si disparitia unor cladiri vechi din centru precum Dispensarul, Primaria, Garajul pompierilor, in locul acestora se ridica un nou super market.  Apropo de primarie, contrastul arhitectural al noii cladiri din sticla si beton a Primariei in peisajul de blocuri construite dinainte de ’89 si biserica din preajma facea din aceasta inca un detaliu al Valenilor din categoria kitsch.

De asemenea nu pot sa mentionez nenumaratele pizzerii, localuri, pub-uri deschise de curand in oras. Apropo de pizzerii, in meniul uneia dintre acestea am descoperit Pizza cu Mici, probabil o noua inventie mioritica. N-am indraznit sa gustam combinatia si ne-am limitat doar la mici.

Dealurile din zona sunt absolut superbe si din fericire neatinse in mod negativ de trecerea timpului. Daca treceti prin Valeni, este si pacat sa nu faceti o plimbare pe aceste dealuri.


2 thoughts on “Excursie la Valenii de Munte/ Judetul Prahova”

Comments are closed.