Ce programe folosesc pe laptopul meu?

programe libere open source

 

Ma declar pe cat posibil, un utilizator al programelor open source sau de ce nu al celor libere. Am spus pe cat posibil deoarece, cel putin pentru moment nu am reusit sa ma despart de clasicul Microsoft Windows din simplul motiv pentru ca Linux-ul in ecosistemul ce-l folosesc nu se impaca prea bine cu notiunea mea de productivitate.

Deci, ce programe folosesc pe laptopul meu?

Programe grafica

As incepe cu editorul grafic cel mai renumit in lumea open source, si anume Gimp. Folosesc acest program in principal pentru editare de imagini in scopuri web, domeniu in care isi face treaba foarte bine.  Daca doriti sa faceti un crop, o transparenta de background, mici ajustari pe ici colo Gimp este solutia.

Pentru vizualizare de poze si editare rapida, recomand cu caldura Irfan View + pachetul de plugin-uri. Folosesc acest program de mai bine de 10 ani si nu l-as schimba pentru nimic in lume. Pacat ca nu exista momentan o versiune si pentru Linux, dar cine stie, poate pe viitor…

Programe pentru Internet

In ciuda faptului ca din observatiile mele si nu numai, browserul Mozilla Firefox pierde teren in fata lui Google Chrome, inca ramane programul meu preferat de rasfoit pagini web. De ce folosesc Firefox? In principal pentru ca-mi ofera o serie de ustensile sub forma unor addon-uri ideale atat pentru programare web cat si pentru partea de optimizare SEM si SEO.

Din pacate, pentru a verifica daca site-urile sunt afisate corect, am instalate si cele mai uzuale browsere precum Opera, Chrome, Safari si default-ul pentru Windows, Internet Explorer.

Clientul de mail preferat este si cu siguranta va ramane mult timp de acum incolo Mozilla Thunderbird. Pentru ca-mi place sa accesez email-urile de oriunde, indiferent ca este telefon, tableta sau PC, folosesc Thunderbird cu IMAP impreuna cu serverul configurat SSL.

Pentru SSH folosesc clasicul Putty, pentru editare via SSH WinSCP, pentru un trace rapid WinMTR, pentru IM (Yahoo si serverul de Jabber al fundatiei ceata) Pidgin merge de minune. Muzica pe net ascult cu iTunes si Screamer Radio.

Programe pentru Audio / Video

Un editor destul de bun pentru audio este Audacity. La categoria player audio folosesc Foobar + Plugin-uri iar pe partea de video clasicul VLC.

Programe pentru procesare text

Pentru procesare text si nu numai folosesc pachetul Libre Office iar pentru a deschide fisiere pdf am descoperit de curand un program liber care se misca extrem de rapid in comparatie cu Adobe Reader, pe nume Evince pe care va invit sa-l testati si voi.

In mare parte cam asta se gaseste instalat pe laptopul meu. Sper ca acest articol sa va fi starnit curiozitatea de a incerca programele mai sus mentionate si in mare sa va fi prins bine. 🙂

2 thoughts on “Ce programe folosesc pe laptopul meu?”

 1. E aproape identic cu ce foloseam eu pe windows, mai putin pdf reader. Prefer Foxit Reader pe windows.
  Si Waterfox (varianta Firefox 64bit).
  In rest as mai adauga VirtualCloneDrive (vs. Daemon Tools), ImgBurn (vs Nero).

  Pe partea de grafica as completa la Gimp cu Krita (pentru cmyk), Inkscape si Karbon, care se gasesc si pentru windows.

  Singurul program de care mi-e dor (dar n-as instala wine pentru el) e Notepad++. :D

 2. Salut Mircea!

  Laptopul meu este unul de 13″ fara unitate optica deci la categoria programe de scriere nu ma pot exprima dar pe vremuri cand ardeam discuri foloseam CD Burner XP.

  Am sa testez programele sugerate de tine sa vad daca ma impac ma bine. 🙂

Comments are closed.